Noordwest Ziekenhuisgroep zoekt een verbindende en strategisch sterke voorzitter voor de Raad van Toezicht. In deze sleutelrol houdt u toezicht op een topklinisch ziekenhuis dat vooroploopt in innovatie, duurzaamheid en regionale samenwerking. U draagt bij aan goed bestuur, toekomstgerichte zorg en versterking van de maatschappelijke positie van Noordwest in Noord-Holland Noord.
Voorzitter raad van toezicht

Noordwest Ziekenhuisgroep
Noordwest Ziekenhuisgroep is een ziekenhuisorganisatie in Noord-Holland Noord, met locaties in Alkmaar, Den Helder, Heerhugowaard, Limmen, Schagen en Texel. De organisatie biedt een breed scala aan medisch-specialistische en verpleegkundige zorg aan de ruim 600.000 inwoners van de regio. Als topklinisch ziekenhuis levert Noordwest niet alleen basiszorg, maar ook complexe specialistische behandelingen en fungeert het als opleidingscentrum voor toekomstige zorgprofessionals.
o Missie en kernwaarden: ”de zorg voor elkaar in Noord-Holland Noord.” Deze missie onderstreept de toewijding aan patiëntgerichte zorg en regionale samenwerking. De kernwaarden die hierbij als kompas dienen, zijn:
- Oog voor elkaar
- Doen met daadkracht
- Met trots topklinisch
o Strategische ontwikkelingen: Noordwest Ziekenhuisgroep werkt aan diverse strategische projecten om de zorg toekomstbestendig te maken:
- Transformatie: Noordwest is koploper in transformatie en participeert actief in 4 grote transformatieplannen.
- Vernieuwbouw: in Alkmaar wordt in drie fasen gewerkt aan de nieuwbouw van een flexibel ziekenhuis, voorbereid op de zorgvraag van morgen. Ook wordt op de locatie Den Helder verbouwd en gerenoveerd.
- Duurzaamheid: Noordwest zet volop in op duurzaamheid zowel in relatie tot de nieuw en verbouw als met vele initiatieven in het ziekenhuis waarbij meer dan 30 greenteams op de verschillende afdelingen actief zijn (b.v. verminderen energieverbruik, minder verspilling materialen, gebruik van duurzame grondstoffen etc.).
- Digitalisering en innovatie: er wordt geïnvesteerd in digitale zorgoplossingen, zoals teleconsulten en e-health, om de zorg efficiënter en toegankelijker te maken.
- Regionale samenwerking: Noordwest werkt nauw samen met huisartsen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen om een geïntegreerd zorgnetwerk te bieden. De locatie Alkmaar fungeert als centrum voor traumazorg en de locatie Den Helder is onmisbaar voor basis acute (geboorte)zorg. Ook wordt intensief met het AUMC samengewerkt in multitrauma en bijzondere neurochirurgie.
o mProve: Noordwest Ziekenhuisgroep werkt intensief samen met zes andere topklinische ziekenhuizen binnen het samenwerkingsverband mProve, en is nu voorzitter van de groep. Als aanjagers van vernieuwing ontwikkelt mProve doeltreffende, schaalbare innovaties.
o Toekomstvisie: Noordwest Ziekenhuisgroep blijft zich inzetten voor het bieden van toegankelijke, kwalitatief hoogwaardige zorg in de regio Noord-Holland Noord. Door te investeren in mensen, samenwerking, innovatie en duurzaamheid streeft de organisatie ernaar om ook in de toekomst een toonaangevende rol in de gezondheidszorg te vervullen.

De raad van toezicht
Vanuit strategisch perspectief kenmerkt Noordwest zich door een sterke focus op innovatie en regionale samenwerking. De raad van toezicht (RvT) houdt toezicht op het beleid van de raad van bestuur en de algemene gang van zaken binnen de organisatie, met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen en de toekomstbestendigheid van de zorg.
Belangrijke ontwikkelingen waar de RvT en het bestuur veel aandacht voor hebben, zijn o.a.:
o Regiogericht zorgaanbod en samenwerking: Noordwest profileert zich als dé zorgaanbieder in Noord-Holland Noord en werkt intensief samen met regionale zorgpartners. De focus ligt op het versterken van acute en complexe specialistische zorg, met aandacht voor onderzoek en netwerkzorg, o.a. in samenwerking met Amsterdam UMC.
o Duurzame en gezonde bedrijfsvoering: ondanks schaalvoordelen blijft financiële druk aanwezig. Noordwest investeert in procesoptimalisatie, kostenbesparende innovaties en efficiënte inzet van ondersteunende diensten.
o Capaciteitsmanagement: Noordwest stuurt strategisch en integraal op de optimale benutting van de (schaarse) capaciteit over de locaties heen. Dit gebeurt via de afdeling Capaciteitsmanagement en het Strategisch Capaciteits Orgaan.
o Innovatie, transformatie en digitalisering: er wordt sterk ingezet op e-health, teleconsulten en AI-toepassingen. Digitalisering van zorgprocessen en modernisering van het EPD dragen bij aan een slimmer en toekomstgericht ziekenhuis.
o Arbeidsmarkt en personeelsbeleid: behoud en ontwikkeling van zorgprofessionals zijn speerpunten. Er is aandacht voor opleiden, duurzame inzetbaarheid en het verlagen van werkdruk via slimme werkprocessen.
o Huisvesting en toekomstontwikkeling: de nieuwbouw en modernisering van de locaties in Alkmaar en Den Helder zijn cruciaal voor een toekomstbestendige, duurzame en patiëntgerichte zorginfrastructuur.
Activiteiten van de raad van toezicht in 2024
De leden van de raad zijn actief in verschillende commissies, waaronder de digitale commissie. De voorzitter van de raad van toezicht onderhoudt daarnaast regelmatig contact met de voorzitter van de raad van bestuur en voert overleg met andere interne en externe stakeholders.
De functie voorzitter RvT
o Leiderschap en toezicht: de voorzitter van de raad van toezicht van Noordwest Ziekenhuisgroep draagt de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de strategie, governance en prestaties van de organisatie. De voorzitter speelt een cruciale rol in het waarborgen van de missie en kernwaarden van Noordwest, zoals regionale samenwerkingen.
o Bestuurlijk toezicht: de RvT houdt toezicht op het beleid en functioneren van de raad van bestuur. Dit omvat het bewaken van de uitvoering van strategische doelen, met specifieke aandacht regionale samenwerking, digitalisering en innovatie en vernieuwbouw en duurzaamheid. De voorzitter leidt de vergaderingen van de RvT en zorgt ervoor dat alle leden hun toezichthoudende rol optimaal vervullen, waarbij een constructieve samenwerking wordt bevorderd.
o Strategisch partnerschap: als strategische gesprekspartner voor de raad van bestuur werkt de voorzitter nauw samen aan de realisatie van de langetermijnvisie van Noordwest Ziekenhuisgroep. Deze visie richt zich onder andere op innovatie, duurzaamheid, digitalisering en regionale samenwerking. De voorzitter zorgt ervoor dat Noordwest een leidende rol blijft spelen in de zorgtransformatie, onder andere door de implementatie van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het versterken van partnerships binnen de regio.
o Bestuur en integriteit: de voorzitter ziet toe op goed bestuur en integriteit binnen de organisatie, waarbij transparantie, duurzaamheid, diversiteit van perspectieven en naleving van wet- en regelgeving centraal staan. Daarnaast is de voorzitter verantwoordelijk voor de benoeming en evaluatie van de raad van bestuur, wat van cruciaal belang is voor het succes en de continuïteit van de organisatie.
o Evenwichtige samenstelling: de RvT streeft naar een evenwichtige samenstelling, met een spreiding van deskundigheden, vaardigheden en achtergronden. Dit omvat onder andere kennis van de gezondheidszorgsector op zowel landelijk als lokaal niveau, ervaring met het besturen van complexe instellingen, inzicht in sociale en maatschappelijke vraagstukken, expertise in kwaliteitssystemen, en financiële en juridische vraagstukken. Hierdoor kan de RvT effectief toezicht houden en bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van Noordwest Ziekenhuisgroep.
Ambitie in de rol
Het aantrekken van een voorzitter raad van toezicht met een adviserende en toetsende rol met betrekking tot een aantal vragen die op korte, middellange en lange termijn spelen:
o Hoe kan de RvT het beste toezicht houden op actuele thema’s zoals de ontwikkeling van nieuwbouw en duurzame ziekenhuisinfrastructuur, het borgen van een gezonde financiële huishouding, digitalisering en technologische innovatie, verduurzaming van de zorg en de implementatie van het Integraal Zorgakkoord (IZA)?
o Welke impact heeft het veranderende zorglandschap – zoals de beweging naar passende zorg, netwerkzorg, digitalisering en regionale bekostiging – op de governance en strategische positie van Noordwest Ziekenhuisgroep binnen NoordHolland Noord?
o Welke externe invloeden (politieke, economische, technologische) beïnvloeden de realisatie van de strategische doelstellingen van Noordwest Ziekenhuisgroep, en welke bestuurlijke dilemma’s kunnen hieruit voortvloeien?
o Hoe kan de betrokkenheid van medezeggenschapsorganen – zoals de ondernemingsraad – op hoog niveau worden gehouden en betekenisvol zijn binnen het bestuurlijk samenspel? Hoe kan de samenwerking binnen het beleidscentrum worden doorontwikkeld (raad van bestuur, medisch stafbestuur, verpleegkundig stafbestuur)?
o Hoe wordt diversiteit binnen de raad van toezicht geborgd, zowel in samenstelling als in wijze van samenwerking, en hoe draagt dat bij aan effectiviteit en legitimiteit van de raad?
o Hoe kan de RvT herkend en erkend worden voor:
- Een hoge mate van vertrouwen, voorspelbaarheid en consistentie in de besluitvorming binnen de RvT en met de raad van bestuur, met spelregels en ambities passend bij een topklinisch ziekenhuis met een regionale zorg-, opleidings- en onderzoeksfunctie;
- Een evenwichtige belangenafweging en een juiste balans tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand;
- Het vermogen tot aanpassingsgericht en responsief handelen – essentieel in een ziekenhuisorganisatie die zich beweegt in een dynamisch en complex zorglandschap;
- Een tastbare en relevante bijdrage van de voltallige RvT aan de bestuurlijke dialoog over thema’s zoals positionering, samenwerking, kwaliteit van zorg, innovatie, onderwijs, financiën, risico’s en maatschappelijke prestaties.
Capaciteits -, ervarings – en competentie-verwachtingen
Capaciteiten
- Gedegen systeemperspectief, beschikt over strategisch inzicht, analytisch vermogen en affiniteit met de impact als voorzitter. Bekend met de beginselen van “good governance’
- Maatschappelijke betrokkenheid en in het bezit van een breed netwerk. Maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen herkennen en relevantie daarvan kunnen duiden; en
- Voldoende tijd kunnen vrijmaken om fysiek aanwezig te zijn – juist ook in tijden waarin extra beschikbaarheid nodig is.
Ervaringen
- Ruime bestuurlijke dan wel toezichthoudende ervaring (liefst als voorzitter) in een complexe (zorg)organisatie, bij voorkeur in een ziekenhuis;
- Bij voorkeur beschikt de kandidaat over een geneeskundige achtergrond of aantoonbare affiniteit met het medisch zorgproces;
- Ervaring in het toezichthouden op grote, veranderingsbewuste organisaties en relevante ervaring met strategietrajecten; en
- Ervaring met het handelen in complexe (regionale) multi-stakeholder organisaties.
Competenties
- Bestuurlijk sterk en zichtbaar
- Maatschappelijk en bestuurlijk sensitief
- Verbindend en vernieuwend
- Prestatie- en actiegericht, besluitvaardig, moedig
- Teamspeler, niet-hiërarchisch
- Goede communicator
- Onafhankelijk en transparant, integer
- Zelfkritisch en open voor en naar feedback
- Warmhartig en humorvol
- Authentiek, nuchter
Proces
- Overbosch & Co brengt in opdracht van het Noordwest Ziekenhuisgroep in kaart welke kandidaten geschikt zouden kunnen zijn voor de rol en benadert deze vervolgens proactief. Tevens wordt voor de positie publiek geworven via het lokale dagblad en Skipr.
- Een aantal kandidaten wordt uitgenodigd voor een gesprek met de benoemingscommissie uit de RvT. De benoemingscommissie zal geadviseerd worden door de voorzitter van de RvB.
- De benoemingscommissie zal na de eerste ronde van gesprekken één (misschien twee) kandidaten uitnodigen voor een vervolggesprek.
- Een voorkeurskandidaat zal worden voorgedragen aan de cliëntenraad (CR) en de ondermeningsraad (OR), en zal kennismaken met de andere medezeggenschapsorganen. Vervolgens kan de RvT besluiten tot benoeming van de voorkeurskandidaat.
- Een onboarding programma voor de kandidaat zal door de secretaris RvT worden opgestart. De functie zal gehonoreerd worden in navolging van de Regeling Bezoldigingsmaxima topfunctionarissen zorg- en welzijnssector en de WNT2.